Wat zijn de meest voorkomende bacteriën in probiotica?

Gepubliceerd op 04/07/2023

Probiotica zijn levende micro-organismen die onze darmflora helpen versterken. De bacteriën in probiotica zijn van groot belang voor ons immuunsysteem en onze gezondheid. Maar welke bacteriën zijn eigenlijk het meest voorkomend in probiotica en wat zijn hun functies? In deze blog lees je meer over de meest voorkomende bacteriën in probiotica en de voordelen die ze bieden.

De meest voorkomende bacteriën in probiotica

Lactobacillus

Lactobacillus is een van de meest voorkomende bacteriën in probiotica. Het produceert melkzuur waardoor de zuurgraad in de darmen daalt. Dit zorgt ervoor dat pathogene bacteriën (schadelijke bacteriën) zich minder goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast versterkt lactobacillus ons immuunsysteem en helpt het bij het afbreken van giftige stoffen in ons lichaam. Deze melkzuurbacterie en komt van nature voor in ons spijsverteringsstelsel en wordt vaak gebruikt in producten als yoghurt, kefir en kaas.

 

Bifidobacterium

Een andere veelvoorkomende bacterie in probiotica is bifidobacterium. Deze bacterie komt van nature voor in onze dikke darm. Bifidobacterium produceert onder andere azijnzuur en melkzuur, wat zorgt voor een lage pH-waarde in de darmen. Dit zorgt ervoor dat de darmflora in balans blijft door de groei van pathogene (schadelijke) bacteriën te remmen. Ook kan bifidobacterium de ontstekingsreactie in de darmen verminderen, wat weer kan bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Bifidobacterium wordt vaak toegevoegd aan producten als zuivel, sapjes en supplementen.

 

Streptococcus thermophilus

Streptococcus thermophilus is een bacterie die in veel zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas wordt gebruikt als startercultuur. Net als Lactobacillus produceert het melkzuur, wat het lichaam helpt bij de vertering van lactose. Het heeft een positieve werking op het immuunsysteem en kan de symptomen van lactose-intolerantie verminderen. Door het produceren van enzymen kan deze bacterie lactose afbreken waardoor het makkelijker verteerbaar wordt.

 

Escherichia coli Nissle

In sommige probiotica vind je ook de bacterie Escherichia coli Nissle terug. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een schadelijke bacterie is, is dat juist niet het geval. Escherichia Coli of E.coli is een bacterie die van nature voorkomt in onze darmen en ons helpt bij de vertering van voeding. De stam E.coli Nissle 1917 is een van de weinige stammen die probiotische eigenschappen heeft en wordt al sinds de jaren 20 gebruikt in probiotische supplementen. Het wordt vaak gebruikt bij de behandeling van inflammatoire darmziekten en prikkelbare darmsyndroom.

 

Saccharomyces boulardii

Een laatste veelvoorkomende bacterie in probiotica is Saccharomyces boulardii. Dit is een niet-pathogene of schadelijke giststam die van nature voorkomt in fruit en granen. Het helpt bij het herstellen van de slijmlaag in de darmen en ondersteunt de opname van voedingsstoffen. Deze giststam is bijzonder omdat het niet wordt gedood door antibiotica, waardoor het nuttig kan zijn bij het behandelen van antibiotica-geassocieerde diarree. Saccharomyces boulardii wordt vaak gecombineerd met andere probiotische bacteriën in supplementen.

 

Er zijn talloze bacteriën die in probiotica gebruikt kunnen worden, maar de hier genoemde bacteriën zijn momenteel de meest voorkomende. Door het gebruik van probiotica kun je ervoor zorgen dat je darmen gezond blijven en je immuunsysteem wordt versterkt. Hopelijk heeft deze blog jou meer inzicht gegeven in de functies en voordelen van de meest voorkomende bacteriën in probiotica. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of diëtist voordat u probiotische supplementen gaat gebruiken.